Skip to main content

7 küsimust linnuse peakoka Kaire Meriloga

Kaire Merilo

Rakvere linnuse peakokk Kaire Merilo on linnuses töötanud juba üle 10 aasta ning läbi nende aastate on ta valmistanud hulganisti hõrgutavaid ja vahvate nimedega keskaegseid roogi. 09. oktoobril toimub linnuses juba traditsiooniks saanud foogti pidusöök, seega küsisime peakokk Kairelt 7 küsimust, millele ta oli meeldivalt nõus vastama:


Kui kaua oled sa üldse kokandusega tegelenud?
Õppisin kokaks Rakvere Kutsekeskkoolis nr.38, lõpetasin kooli 1996. aastal ning toitlustuses olen töötanud üle 20 aasta. Täiendanud olen ennast Rakvere Ametikoolis mõned aastad tagasi.

Mida arvasid esialgu keskaja köögist? Kas see oli sinu jaoks suur väljakutse?
Kui kandideerisin tööle, polnud mul õrna aimugi, mis väljakutse mind ees ootab. Keskaja köök tundus mulle kohe huvitav.

Mida oled sa õppinud keskaja köögist? Võrdle seda tavaköögiga. Milline on kõige suurem erinevus?
Keskaja köögist olen õppinud erinevaid töövõtteid, kõik võimalikud lihad marineeritakse õlles või veinis, enamasti maitsestatakse sibula, küüslaugu,peterselli, mee, soola ja pipraga ning millest edasi valmistatakse pajaroogasid.
Tavaköögis on esikohal kartul, meie menüüst kartul puudub. Meie pakume praade peamiselt küpsetatud köögiviljade, rohelise salati, või kruubipudruga.

Milline on roog, mida kõige rohkem tellitakse?
Meie hitt-toode on Musta rüütli pajaroog, mis on juba aastaid klientide lemmik. See on linnuse punases veinis marineeritud ja hautatud sealiha köögiviljadega.

Millist rooga tahaksid sa keskaja köögist veel valmistada?
Ahvatlev oleks valmistada karuliha. Kahjuks ei ole seda ise söönud ega veel ka valmistanud.

Mida pead sa enda töös kõige tähtsamaks?
Kogu protsess peab toimima nii nagu teeks süüa iseendale. Meeskond on väga oluline, koos mõtlemine ja üksteise toetamine on väga tähtis.

Milline oli keskaegne pidusöök ning millised roogasid oled sa mõelnud tulevasele foogti pidusöögile 09. oktoobril?
Keskaegne pidusöök oli ja on endiselt väga rikkalik. Foogti pidusöögil pakume seekord eelroogadeks küpsetatud juustu mungamoosiga, kakukesi lambapasteediga ning mee ja ingveriga maitsestatud hapukurke ja küüslauke. Pearoaks hõrk sealiha, suus sulav punane kala ning kõrvale hernetamp, mahedad ahjukaalikad ja – porgandid ning kruubipuder sibula,peekoni ja röstitud metspähklitega. Õhtu lõpetuseks muidugi ka magus üllatus. Seega kutsun teid veetma ja nautima õhtusööki koos programmiga Rakvere linnusesse 09. oktoobril kell 19.00. Foogti pidusöök 

Kaire Merilo, Rakvere linnuse peakokk.